Erythrit 1000 g - GymBeam
Erythrit (Erythritol) je přírodní náhrada cukru, která je určena pro všechny, kteří hledají alternativní sladidlo podobné cukru s nulovým glykemickým indexem. Zároveň neobsahuje kalorie, je šetrné vůči zubům, nezpůsobuje zubní kazy, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vliv ani na hladinu inzulínu. Je dobře stravitelné a vhodné do diety.
Erythrit: 100% náhrada cukru bez kalorií, bez glykemického indexu, která nezvyšuje inzulín a hladinu cukru v krvi
Erythrit (Eryhtritol) je 100% náhrada cukru - používá se jako přírodní sladidlo, které se mimochodem přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce (hrušky, meloun, hrozny) i v potravinách, například v sójové omáčce, sýru, víně či pivě. V potravinách slouží ke zvýraznění aroma, zvlhčování, jako náhradní sladidlo, stabilizátor či zahušťovadlo. Vypadá velmi podobně jako cukr, dosahuje asi 60-75% sladivosti v porovnání se sacharózou, avšak neobsahuje žádné kalorie. Disponuje řadou pozitivních vlastností - nízký glykemický index, nízký obsah kalorií, nízký projímavý účinek. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vliv ani na hladinu inzulínu.
Erythrit vzniká fermentací rostlinného cukru - cukr se smíchá s vodou, a pak se přírodně kvasí do eryhritolu. Pak se přefiltruje, nechá se krystalizovat, a pak se suší. Hotový výrobek vypadá jako cukr, má i stejnou váhu a objem, avšak má pouze 60-75% sladivost cukru. 90% eryhritu se vstřebává přímo v tenkém střevě a do 24 hodin se vyloučí. Erythrit nemetabolizuje s ústními bakteriemi, což znamená, že nepřispívá ke vzniku zubního kazu.
Erythritol byl schválen pro použití jako náhrada cukru v Japonsku v roce 1990. Ve Spojených státech, je klasifikován a obecně považován za bezpečný (GRAS) od roku 1997. V Austrálii a na Novém Zélandě byl schválen v roce 1999.
Čím se sladidlo Erythrit liší?
- Je fermentovaný - vyrábí se fermentací přírodního cukru z kukuřice
- Je tepelně stabilní - až do 180 °C
- Je bezkalorický - zatímco většina podobných sladidel je nízkokalorických, eryhtritol neobsahuje žádné kalorie
- Není glykemický - nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Erythritol je proto vhodný pro lidi s cukrovkou.
- Je to nejjednodušší stravitelný cukerný alkohol - více než 90% eryhritolu se absorbuje v tenkém střevě, takže do tlustého střeva se dostane jen minimální množství. U jiných cukrových alkoholů je to naopak, a proto jejich uživatelům často způsobují průjmy a další podobné příznaky.
- Není karcinogenní - studie prokázaly, že nemá karcinogenní vlastnosti.
- Je to antioxidant - eryhtritol pomáhá v boji proti volným radikálům, které jsou zodpovědné za proces stárnutí. Je dokonce účinnější než jiné cukerné alkoholy, protože se snadno absorbuje a není metabolizován.
Erythrit a jeho výhody
- neobsahuje kalorie
- nemá vliv na hladinu cukru v krvi
- nemá vliv na hladinu inzulínu
- má nulový glykemický index
- je tepelně stabilní
- je přátelský k zubům, nezpůsobuje zubní kazy
- je bezlepkový a bezlaktózový
- má sladkou chuť
Kde ho využijete?
Používá se do náplní do pečiva, cukrovinek, žvýkaček, mléčných nápojů, bonbónů, mražených dezertů, pudinků, nízkokalorických nápojů a dalších potravin. Erithrytol je ideální ochucovadlo do káv, čajů, limonád, do omáček a dresinků, stolních sladidel. Samozřejmě, poslouží vám i při vaření a pečení.
Složení
Erythrit 100%.
Dávkování
Používejte jako alternativu cukru, ve stejných dávkách jako cukr, případně ve větším množství v poměru až 1,3:1.
Tabulka nutričních hodnot
Nutriční hodnoty | v 100 g |
---|---|
Energetická hodnota | 0 kJ / 0 kcal |
Bílkoviny | 0 g |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 100 g |
z toho cukry | 0 g |
z toho alkoholové cukry | 100 g |
Sodík | 0 g |
Upozornění
Výrobek není náhradou pestré a vyvážené stravy. Skladujte při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním zářením. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Skladujte mimo dosah dětí. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Alergenové upozornění: Může obsahovat stopy mléka, sóji, vajec a ořechů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.