Lahůdkové droždí - neaktivní kvasnice ve formě jemných vloček, které dodají nejen veganským jídlům sýrovou chuť
Lahůdkové droždí je populární veganské ochucovadlo s obsahem neaktivních kvasnic. Od klasického droždí, které se používá zejména na kynutí, se odlišuje vzhledem, chutí i využitím. Vyrábí se z kvasinek (Saccharomyces cerevisiae). Nechají se pomnožit na substrátu bohatém na cukry, jako je například melasa. Poté se suší a ohřívají při teplotě okolo 40 °C. Dojde tak k jejich deaktivaci, ale zároveň si zachovají skvělé chuťové i nutriční vlastnosti.
Výsledkem jsou jemné vločky, které se nemusí tepelně upravovat a dají se rovnou nasypat do jídel, podobně jako koření. Chutnají sladkoslaně a lehce připomínají oříšky nebo sýr. Díky tomu se lahůdkové droždí často označuje jako veganský parmazán.
Jaké má lahůdkové droždí použití? Dokonale ochutí vegetariánské, veganské i masové pokrmy. Hodí se do těstovin, rizot, polévek a karbanátků. Stejně tak vylepší jídla s kuskusem, quinoou, bulgurem nebo bylinková pesta. Skvělou chuť dodá také pomazánkám, dipům či salátovým dresinkům. Můžete ho přidat rovněž do zapékaných jídel nebo použít místo strouhanky při smažení. V neposlední řadě ho využijete při přípravě veganských sýrů a omáček.
Výhodou tohoto ochucovadla je také složení. Téměř z 50 % je totiž tvořeno rostlinnými bílkovinami, díky čemuž pomůže i s příjmem této živiny. Nemůžeme zapomenout ani na vysoký obsah vlákniny.
Najde si tak své místo v kuchyni každého příznivce zdravého životního stylu. Je ideální pro vegetariány, vegany a taky lidi, kteří hledají způsob, jak nevšedně ochutit svá jídla. Navíc neobsahuje lepek, což ocení celiaci a další jedinci, kteří jej ve stravě omezují.
Lahůdkové droždí a jeho výhody
- ochucovadlo s obsahem neaktivních kvasnic
- má formu jemných vloček
- vyrábí se z kvasinek (Saccharomyces cerevisiae)
- má sladkoslanou chuť připomínající sýr
- má vysoký obsah rostlinných bílkovin
- je bohaté na vlákninu
- neobsahuje lepek
- dodá jídlu sýrovou chuť
- hodí se na ochucení těstovin, rizot, pomazánek a dalších jídel
- používá se na přípravu veganských sýrů a omáček
- je ideální na zpestření jídelníčku
- je vhodné pro vegetariány a vegany
Složení
Sušené neaktivní kvasnice - vločky (ze Saccharomyces cerevisiae).
Tabulka nutričních hodnot
Nutriční hodnoty | 100 g | *RI |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1405 kJ / 335 kcal | 16,7 % |
Tuky | 5 g | 7,1 % |
-z toho nasycené tuky | 1,75 g | 8,8 % |
Sacharidy | 14 g | 5,4 % |
z toho cukry | 9 g | 10 % |
Vláknina | 20 g | - |
Bílkoviny | 49 g | 98 % |
Sůl | 0,5 g | 8,3 % |
*Referenční hodnota příjmu průměrné dospělé osoby (8400 kJ/2000 kcal).
Upozornění
Uchovávejte na suchém a chladném místě. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Doplňkové parametry
Kategorie: | ZDRAVÉ POTRAVINY |
---|---|
Porovnávač 1 - Názov (Heure-sk,Heure-cz,Arukere,Compari): | GymBeam Lahůdkové droždí |
Brutto váha: | 0.158000 |
Značka: | GymBeam |
Délka: | 11.000000 |
Šířka: | 23.000000 |
Výška: | 4.000000 |
HS kod: | 21022090: -- Ostatné |
Forma: | potravina |
Směs: | čirý |
Vegetariánský: | ano |
Veganský: | ano |
Bezlepkový: | ano |
Bez laktózy: | ano |
BIO: | ne |
Bez GMO: | ano |
Bez umělých sladidel: | ano |
Bez aspartamu: | ano |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.