Slovník pojmů, Strana 3
A B C D E G H I J K L M N O P Q R S T V Z
Hlíva ústřičná (pleurotus ostreatus)
Je dřevokazná houba, která roste zejména na listnatých stromech, z nichž si odebírá potřebné živiny, které následně hojně prospívají i našemu organizmu. Hlíva ústřičná také napomíná naší obranyschopnosti a imunitě. Hlíva funguje dobře také v případě…
HMB
HMB – Hydroxy Methyl butyrate je jedním z nejlepších přírodních anabolických látek. Vzniká jako derivát L-leucinu a snižuje dopad kortizolu na destrukci svalů. Vhodný je především pro sportovce podstupující trvdý trénink. HMB je přírodní doplněk…
Hořčík (Mg), Magnesium
Má protikřečový účinek, posiluje trávení, zlepšuje paměť, upravuje krevní tlak, pomáhá udržovat zubní sklovinu. Nedostatek hořčíku může způsobit svalový třes, poruchy vidění, nervozitu až úzkost.
HYDRO izolát (hydrolyzovaný izolát)
Je hydrolyzovaný syrovátkový protein obsahující 95 % bílkoviny v sušině. Velice rychlý proteinový hydrolyzát je oblíbeným a účinným doplňkem v dietě, zejména po tréninku. Zároveň je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin. Sám je štěpen na peptidy.…
Chelatované minerály
Jsou prvky, na které jsou vázány aminokyseliny či různé druhy enzymů. Tím vzrůstá absorpce dokonce na 45 %.
Chitosan
Chitosan je přírodní polysacharid, který se získává z chitinu, který se nachází v exoskeletech mořských korýšů, jako jsou krevety a krabi. Chitosan se často používá jako doplněk stravy, a to především kvůli jeho potenciálním účinkům na hubnutí a…
Cholin
Cholin je esenciální živina, která je důležitá pro správnou funkci nervového systému, zdraví jater, metabolismus a tvorbu neurotransmiterů. I když není považován za vitamín, často je součástí komplexu vitamínů B, protože má podobné vlastnosti a…
Chondroitin sulfát
Je základní složka většiny kloubních výživ. Dává chrupavce pružnost. Průmyslově se získává z hovězí či vepřové chrupavky.
Chrom
Chrom je esenciální stopový prvek, který hraje důležitou roli v metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Je nezbytný pro správnou funkci inzulínu, hormonu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Chrom zlepšuje účinnost inzulínu a podporuje udržování…
Chrom (Cr)
Podporuje vstřebávání cukru a je nezbytným prvkem pro udržení optimální hladiny cukru v krvi. Chrom můžeme najít například v masu a červené řepě. Dlouhodobý nedostatek chromu zhoršuje schopnost organismu využívat cukr, což vede ke zvýšení jeho…
Inosin
Inosin je purinový nukleosid, který se skládá z purinové báze (hypoxanthinu) a cukru ribózy. Je to důležitý metabolit v těle, zejména v energetických procesech a v syntéze nukleových kyselin. Inosin je přítomen v buňkách, kde se účastní různých…
Inositol
Má vliv na metabolismus tuků a také snižuje hladinu cholesterolu. Řadíme jej do skupiny vitamínů B.
Iontové nápoje
Iontové nápoje (nebo elektrolytický nápoj) jsou nápoje, které obsahují elektrolyty, což jsou minerální soli, jež jsou nezbytné pro správnou funkci buněk, svalů a nervového systému. Elektrolyty v těchto nápojích obvykle zahrnují sodík, draslík,…
Isoleucin
Isoleucin je esenciální aminokyselinou, což znamená, že si jej naše tělo nedokáže samo vyrobit či syntetizovat. Isoleucin tedy musíme získat buď za pomoci přírodních zdrojů nebo jako potravinový doplněk či lék. Mezi hlavní přírodní zdroje isoleucinu…
Ječmen mladý (zelený)
Mladý (zelený) ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin.V oblasti jeho užitku jsou více jak třicetileté zkušenosti. Na účinky ječmenné šťávy bylo vypracováno několik desítek vědeckých…
Jód
Jód je esenciální stopový prvek, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Hraje klíčovou roli v produkci hormonů štítné žlázy, které regulují různé tělesné funkce, včetně metabolismu, růstu a vývoje. Hlavní účinky jódu: Produkce…
Kajenský pepř
Získává se z prášku ostrých sušených chilli papriček. Pomáhá k redukci tělesné hmotnosti. Snižuje kalorický příjem, stimuluje kalorický výdej a podporuje prohřátí organismu. Působí jako antioxidant.
Kasein (casein)
Je mléčný protein, který se nerozpouští. Skládá ho více proteinových druhů (αS1-, αS2, κ-kasein a β-). Jeho typickou vlastní je, že zůstává v žaludku poměrně dlouhou dobu a zajišťuje tak pomalejší uvolňování aminokyselin do krve. U sportovců,…
Kelp
elp je druh mořské řasy, která roste v chladných vodách oceánů. Patří do skupiny hnědých řas a je známá svou vysokou nutriční hodnotou. Kelp je bohatý na minerály, vitamíny a další živiny, které jsou prospěšné pro lidské zdraví, a proto je oblíbený v…
Koenzym Q10
Koenzym Q10 (také známý jako ubiquinon) je látka přirozeně se vyskytující v těle, která hraje klíčovou roli v produkci energie v buňkách. Je to antioxidant, který je součástí mitochondrií, což jsou buněčné struktury zodpovědné za výrobu energie ve…
Kofein
Patří mezi stimulanty, jejichž užití je vhodné zejména při redukci hmotnosti, dále zvyšuje pozornost, pomáhá odstraňovat únavu. Stimuluje srdeční činnost. Odvodňuje organismus, a proto je při jeho zvýšeném příjmu nutné věnovat pozornost pitnému…
Kolagen
Je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou tkání. Kolagen tvoří 10 % celkové hmotnosti člověka. Díky němu jsou tkáně pružnější a pevnější. Následkem stárnutí dochází k deficitu kolagenu, což způsobuje tvorbu vrásek.
Kolostrum
Je prvotní, tedy mateřské mléko tvořené v mléčných žlázách matky těsně před porodem potomka, ihned po něm a následně ještě dalších cca 3-5 dnů. Toto mléko je tvořeno u všech savců a je prvním přirozeným pokrmem. Často je toto mléko (obzvláště…
Konjugovaná kyselina linolová (CLA)
Je jedním z mladších suplementů, který je znám jako pomocný přípravek při odbourávání tělního, podkožního tuku. Řadí se do „zdravých“ tuků, jako derivát kyseliny linolové, čímž náleží mezi omega-6 mastné kyseliny. V současné době se díky výzkumům…
Krill Oil
Olej získávaný z antarktického planktonu s unikátními výživovými schopnostmi v oblasti zdraví prospěšných esenciálních mastných kyselin založených na mořské bázi.