Slovník pojmů, Strana 3

A B C D E G H I J K L M N O P S T V Z

Isoleucin

Isoleucin je esenciální aminokyselinou, což znamená, že si jej naše tělo nedokáže samo vyrobit či syntetizovat. Isoleucin tedy musíme získat buď za pomoci přírodních zdrojů nebo jako potravinový doplněk či lék. Mezi hlavní přírodní zdroje isoleucinu…

Ječmen mladý (zelený)

Mladý (zelený) ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin.V oblasti jeho užitku jsou více jak třicetileté zkušenosti. Na účinky ječmenné šťávy bylo vypracováno několik desítek vědeckých…

Ječmen mladý (zelený)

Mladý (zelený) ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin.V oblasti jeho užitku jsou více jak třicetileté zkušenosti. Na účinky ječmenné šťávy bylo vypracováno několik desítek vědeckých…

Kajenský pepř

Získává se z prášku ostrých sušených chilli papriček. Pomáhá k redukci tělesné hmotnosti. Snižuje kalorický příjem, stimuluje kalorický výdej a podporuje prohřátí organismu. Působí jako antioxidant.

Kasein (casein)

Je mléčný protein, který se nerozpouští. Skládá ho více proteinových druhů (αS1-, αS2, κ-kasein a β-). Jeho typickou vlastní je, že zůstává v žaludku poměrně dlouhou dobu a zajišťuje tak pomalejší uvolňování aminokyselin do krve. U sportovců,…

Kofein

Patří mezi stimulanty, jejichž užití je vhodné zejména při redukci hmotnosti, dále zvyšuje pozornost, pomáhá odstraňovat únavu. Stimuluje srdeční činnost. Odvodňuje organismus, a proto je při jeho zvýšeném příjmu nutné věnovat pozornost pitnému…

Kolagen

Je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou tkání. Kolagen tvoří 10 % celkové hmotnosti člověka. Díky němu jsou tkáně pružnější a pevnější. Následkem stárnutí dochází k deficitu kolagenu, což způsobuje tvorbu vrásek.

Kolostrum

Je prvotní, tedy mateřské mléko tvořené v mléčných žlázách matky těsně před porodem potomka, ihned po něm a následně ještě dalších cca 3-5 dnů. Toto mléko je tvořeno u všech savců a je prvním přirozeným pokrmem. Často je toto mléko (obzvláště…

Konjugovaná kyselina linolová (CLA)

Je jedním z mladších suplementů, který je znám jako pomocný přípravek při odbourávání tělního, podkožního tuku. Řadí se do „zdravých“ tuků, jako derivát kyseliny linolové, čímž náleží mezi omega-6 mastné kyseliny. V současné době se díky výzkumům…

Krill Oil

Olej získávaný z antarktického planktonu s unikátními výživovými schopnostmi v oblasti zdraví prospěšných esenciálních mastných kyselin založených na mořské bázi.    

Kyselina listová

Někdy je nazývaná také jako vitamín B9. Přispívá ke správné krvetvorbě, hojení ran a k normálnímu růstu a vývoji lidského plodu.    

Lecitin

Je průvodní látkou mastných kyselin a tuků. Má hojné zastoupení ve vaječném žloutku a v některých buněčných strukturách rostlinných semen. Pro sportovce i kulturisty je cenný kvůli svým ochranným účinkům jaterních tkání a jaterní činnosti při…

Maca prášek (peruánský ženšen)

Je prášek z kořene ženšenu, který obsahuje široké spektrum vitamínů, enzymů, minerálů i aminokyselin. Má schopnost evokovat tělo k dočasnému zvýšení energie a také má afrodiziakální účinky. Disponuje blahodárným vlivem na celkovou fyzickou…

Nasycené mastné kyseliny

Jsou tuky, které najdeme převážně v potravinách živočišného původu, například v mase, uzeninách, másle, mléčných výrobcích, cukrovinkách, sušenkách. Zvyšují hladinu cholesterolu. Jsou často označované jako špatné, nezdravé…

Nenasycené mastné kyseliny

Jsou zdravé tuky, které patří mezi základní složky potravy. Čerpáme z nich důležité zdroje energie pro naše tělo.    

Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální – naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro naše tělo jsou…

Omega 6

Omega-6 nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví lidského organismu. Tělo si je ale nedokáže samo vyrobit, proto je třeba konzumovat jich dostatečné množství ve stravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny…

Omega 9

Omega 9, označovaná také jako kyselina olejová, se řadí mezi neesenciální nenasycené mastné kyseliny. Omega 9 mastné kyseliny pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Zároveň zvyšují energii, dokážou zlepšit náladu a potlačit…

OXID DUSNATÝ (NO - NITRIC OXIDE)

Nitric Oxide - nitric dokáže nastartovat transportní zásobovací systém, zaplaví svaly krví bohatou na živiny a způsobí konečný anabolický růst svalů. Uvolňuje a rozšiřuje cévy, čímž dodává více kyslíku a potřebných živin pro kosterní svalstvo. Svaly…

Piperin

Je alkaloid se schopností výrazně zvyšovat absorpci i biologické využití většího počtu živin z potravy a také zvyšovat využití výživových doplňků stravy.

Protein (bílkovina)

Pro udržení svalové hmoty je zapotřebí volit kvalitní zdroj proteinů a to v minimálním množství 0,5 g na kg vaší hmotnosti. Pro neaktivní jedince lze stanovit optimální denní příjem proteinů v rozmezí 0,7-1 g na kg tělesné hmotnosti. Pro aktivní,…

Sacharid

Je rychlý zdroj energie pro tělo ve formě glykogenu a stavební prvek pojivových tkání, zejména chrupavky a vazů. Růst svalů je z velké části závislý na příjmu sacharidů. Jejich příjem je naprosto nezbytné doplňovat v podobě suplementů pro nárůst…

Selen (Se)

Zvyšuje imunitu a chrání játra. V ideální kombinaci s vitamínem E zvyšuje elasticitu tkání. Selen najdeme ve vnitřnostech, mořských rybách, vejcích, oříšcích, ovesných vločkách nebo brokolici.

Spirulina

Je vodní řasa – synice s obsahem chlorofylu, hořčíku, zinku, draslíku, vápníku, železa a dalších prvků. Osahuje širokou škálu vitamínů A, B1, B2, B5, B6, B9, B12 i C, E a K. Najdeme v ní i kyselinu listovou esenciální nenasycené mastné kyseliny. Z…

Sušené maso

Je většinou nejdříve marinované maso v unikátní směsi bylin a koření, pak sušené vzduchem a následně nakrájené na tenké plátky. Výsledkem je velmi delikátní, pikantní masová lahůdka s vysokým obsahem bílkovin a velmi nízkým obsahem sacharidů…

Nahoru