Slovník pojmů, Strana 4

A B C D E G H I J K L M N O P Q R S T V Z

Kyselina listová

Někdy je nazývaná také jako vitamín B9. Přispívá ke správné krvetvorbě, hojení ran a k normálnímu růstu a vývoji lidského plodu.    

Lactobacillus Acidophilus

Lactobacillus acidophilus je probiotická bakterie, která patří do rodu Lactobacillus. Tato bakterie je jedním z nejběžnějších probiotických kmenů, které se používají v doplňcích stravy a fermentovaných potravinách, a má významné přínosy pro zdraví…

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus je probiotická bakterie patřící do rodu Lactobacillus, která je běžně přítomná ve střevní mikroflóře a má řadu prospěšných účinků na zdraví. Tento druh bakterie je známý svou schopností zlepšovat zdraví trávicího systému a…

Lecitin

Je průvodní látkou mastných kyselin a tuků. Má hojné zastoupení ve vaječném žloutku a v některých buněčných strukturách rostlinných semen. Pro sportovce i kulturisty je cenný kvůli svým ochranným účinkům jaterních tkání a jaterní činnosti při…

Maca prášek (peruánský ženšen)

Je prášek z kořene ženšenu, který obsahuje široké spektrum vitamínů, enzymů, minerálů i aminokyselin. Má schopnost evokovat tělo k dočasnému zvýšení energie a také má afrodiziakální účinky. Disponuje blahodárným vlivem na celkovou fyzickou kondici…

Mangan

Mangan je esenciální minerál, který se nachází v malých množstvích v lidském těle a hraje klíčovou roli v různých biologických procesech. Mangan je součástí několika enzymů, které jsou důležité pro metabolismus, tvorbu kostí, zdraví nervového systému…

Nasycené mastné kyseliny

Jsou tuky, které najdeme převážně v potravinách živočišného původu, například v mase, uzeninách, másle, mléčných výrobcích, cukrovinkách, sušenkách. Zvyšují hladinu cholesterolu. Jsou často označované jako špatné, nezdravé…

Nenasycené mastné kyseliny

Jsou zdravé tuky, které patří mezi základní složky potravy. Čerpáme z nich důležité zdroje energie pro naše tělo.    

Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální – naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro naše tělo jsou…

Omega 6

Omega-6 nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví lidského organismu. Tělo si je ale nedokáže samo vyrobit, proto je třeba konzumovat jich dostatečné množství ve stravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny…

Omega 9

Omega 9, označovaná také jako kyselina olejová, se řadí mezi neesenciální nenasycené mastné kyseliny. Omega 9 mastné kyseliny pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Zároveň zvyšují energii, dokážou zlepšit náladu a potlačit…

Ostropestřec Mariánský

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je rostlina, která je známá pro své léčivé vlastnosti, zejména pro podporu zdraví jater. Tento bylinný doplněk se využívá již tisíce let v tradiční medicíně, přičemž jeho účinky jsou dnes podporovány i…

OXID DUSNATÝ (NO - NITRIC OXIDE)

Nitric Oxide - nitric dokáže nastartovat transportní zásobovací systém, zaplaví svaly krví bohatou na živiny a způsobí konečný anabolický růst svalů. Uvolňuje a rozšiřuje cévy, čímž dodává více kyslíku a potřebných živin pro kosterní svalstvo. Svaly…

Piperin

Je alkaloid se schopností výrazně zvyšovat absorpci i biologické využití většího počtu živin z potravy a také zvyšovat využití výživových doplňků stravy.

Probiotické kultury (Probiotika)

Jsou mikrobiální přísady v potravinách, které mají hned několik vlivů na zdraví lidského organismu. Mezi základní blahodárné prvky patří vliv na zvýšení imunity, močové cesty a pohlavní orgány. Snižují cholesterol, působí proti průjmům a mají…

Protein (bílkovina)

Pro udržení svalové hmoty je zapotřebí volit kvalitní zdroj proteinů a to v minimálním množství 0,5 g na kg vaší hmotnosti. Pro neaktivní jedince lze stanovit optimální denní příjem proteinů v rozmezí 0,7-1 g na kg tělesné hmotnosti. Pro aktivní,…

Quercetin

Quercetin je přírodní flavonoid, který se nachází v mnoha druzích ovoce, zeleniny, bylinách a koření. Je známý pro své silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Quercetin může mít pozitivní vliv na zdraví tím, že pomáhá tělu chránit se proti…

Rosavin

Je glykosid cinnamylalkoholu. Napomáhá k udržení fyzické výdrže a zvyšuje obranyschopnost organismu.Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) – vytrvalá horká rostlina. Užívá se pro zvýšení fyzické výdrže. Obsahuje flavonoidy, cinnamylalkohol a jeho…

Sacharid

Je rychlý zdroj energie pro tělo ve formě glykogenu a stavební prvek pojivových tkání, zejména chrupavky a vazů. Růst svalů je z velké části závislý na příjmu sacharidů. Jejich příjem je naprosto nezbytné doplňovat v podobě suplementů pro nárůst…

Selen (Se)

Zvyšuje imunitu a chrání játra. V ideální kombinaci s vitamínem E zvyšuje elasticitu tkání. Selen najdeme ve vnitřnostech, mořských rybách, vejcích, oříšcích, ovesných vločkách nebo brokolici.

Spirulina

Je vodní řasa – synice s obsahem chlorofylu, hořčíku, zinku, draslíku, vápníku, železa a dalších prvků. Osahuje širokou škálu vitamínů A, B1, B2, B5, B6, B9, B12 i C, E a K. Najdeme v ní i kyselinu listovou esenciální nenasycené mastné kyseliny. Z…

Sušené maso

Je většinou nejdříve marinované maso v unikátní směsi bylin a koření, pak sušené vzduchem a následně nakrájené na tenké plátky. Výsledkem je velmi delikátní, pikantní masová lahůdka s vysokým obsahem bílkovin a velmi nízkým obsahem sacharidů…

Synephrine

Je extrakt z rostliny Citrus aurantium (hořký či zelený pomeranč) známý už z čínské medicíny. Synephrine je nápomocný při spalování tuků zrychlením metabolismu. Synephrine v klidu i při zátěži zvyšuje tělesné teplo, dochází tedy tzv. termogenezi,…

Tribulus Terrestris (kotvičník zemní)

Je rostlina, jejíž extrakt se nejčastěji používá ve výrobcích sloužících jako anabolizéry. Podporuje totiž růst hladiny testosteronu v těle. Tribulus Terrestris také pomáhá regenerovat svalstvo a stimulovat tělo k vyšším výkonům.  

Tuky

Jsou nezbytné pro správné fungování těla. Rozlišujeme dva typy: nasycené a nenasycené. Zpravidla bereme nenasycené tuky jakožto tuky dobré.

Nahoru